Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Privat.
Glava

Flyktingbarn tvingas bo bland vägglöss

"Han bad om ett nytt rum, men fick inte byta"
5:15 min

Två barn har blivit allvarligt bitna av vägglöss på asylboendet i Glava, trots detta så måste de fortfarande bo kvar i samma rum tills lössen har försvunnit.

Mohammed al Zaeem har bott på asylboendet i Glava i nio månader, han berättar om hur har ser på situationen som råder. Han tycker att det är alldeles för trångt, det bor för många personer i varje rum och barnen har ingenstans av leka. Det är också få sittplatser i matsalen.

"Rummen är inte gjorda för så många personer"

Alexander Gorton som driver asylboendet i Glava berättar att de följer de riktlinjer som Migrationsverket har satt och att de inte har minskat boendeytan för varje individ.

En bit in i vårt samtal börjar Mohammed berätta om en familj som bor i hans korridor som har drabbats av vägglöss. Han visar mig en bild på ett av barnen som har fått utslag på halsen, utslag som kan liknas vid kraftiga myggbett.

Mohammed berättar att fem dagar efter att de hade sagt till om vägglössen så hade boendet tagit dit personal för att sanera rummet. Men det hjälpte inte enligt Mohammed, som säger att betten fortsatte att dyka upp på barnen. När de bad om att rummet skulle saneras igen så blev familjen hänvisad till vårdcentralen för att få något att smörja betten med. Men problemet med lössen fanns ju fortfarande kvar.

Anticimex råd om man drabbas av vägglöss är att det är viktigt att bo kvar i rummet, eftersom lössen endast kommer ut från sina gömslen bakom till exempel lister och sängkarmar för att äta och det är då de dör av giftet. Man kan säga att människorna fungerar som ett slags lockbete för att lössen ska dö. Alexander Gorton säger att det är av den anledningen som familjen bor kvar i rummet, att de följer den information som de fått av Anticimex.

"Man sprider inte ohyran i anläggningen, då blir det ju katastrof"

Utanför lokalen där jag har suttit och pratat med Mohammed så möter vi barnen och deras farfar som bor i rummet som har drabbats av vägglöss. Han berättar att han har bett om ett annat rum för sina barnbarn, men det har inte beviljats. Enligt Alexander Gorton så kan de inte flytta runt personer som bor i rum med vägglöss eftersom lössen då kan spridas till rummet som de flyttar till.

Vi har varit i kontakt med Alexander Gorton som driver asylboendet men han har avböjt att medverka i en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".