Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

Förvaltningsrätten tar hänsyn till patienters åsikter

"Det känns som att det är en sten i rullning nu"
1:18 min

Förvaltningsrätten har nu publicerat en rapport där de har tittat på hur patienter som dömts till rättspsykiatrisk vård anser att de blivit bemötta av domstolar.

Enligt rapporten ska språket ha varit en viktig del för patienterna, många förstår inte de juridiska dokument som ges ut av domstolen.

Förvaltningsrätten har bedrivit ett arbete sedan 2011 som innefattar att skriva tydligare och begripligare domar och nu så har det gjorts en ytterligare satsning för att bland annat göra domar som innehåller juridiska och medicinska termer mer lättförståeliga.

– Vi kommer att skicka ut information till patienterna som på ett tydligt och begripligt sätt förklarar vad förvaltningsrättens prövning går ut på, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg som är lagman på förvaltningsrätten i Karlstad.

Anders Ahl har jobbat som stödperson för patienter vid rättspsyk och han är väldigt nöjd med rapporten.

– Man känner sig överkörd och man vet inte riktigt när man ska komma till tals, och det är det som ska ändras med den här rapporten så det känns som att det är en sten som har satts i rullning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".