Arkivbild: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Naturvårdsverket: Möjligt med jakt på 90 vargar

Maria Ågren: "Det finns ett utrymme"
1:28 min

Det finns utrymme för licensjakt på max 90 vargar i Mellansverige i vinter. Det beskedet lämnar idag Naturvårdsverket till länsstyrelserna i landet.

Ifjol ville riksdagen att besluten om rovdjursjakt  ska fattas närmare dem som berörs av rovdjuren. Därför låter Naturvårdsverket länsstyrelserna besluta om rovdjursjakt. Närmare bestämt i  de län i mellersta Sverige som har vargrevir.

Samtidigt ska Naturvårdsverket säkra vargens gynnsamma bevarandestatus.

Då utgår Naturvårdsverket  från hur många vargfamiljer - föryngringar -  som minst ska finnas. Och miniminivån sammanlagt i de mellansvenska länen är  27 föryngringar - motsvarande 270 vargar. 

Naturvårdsverket vill att Värmland ska ha minst 110 vargar, Dalarna 70 och Örebro län 50, för att nämna de tre länen med störst vargstam. Stockholms och Uppsala län saknar vargrevir. 

Men eftersom förra vinterns inventeringar visade drygt 360 revirbildande vargar, så finns ett spann på 90 vargar, där länsstyrelserna i Mellansverige skulle kunna besluta om jakt, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren:

– Det finns ju ett utrymme mellan dagens inventerade nivå och den beslutade miniminivån på 27 och här kan man vidta olika åtgärder för att minska nivån där det är som tätast. Men samtidigt är det ett antal där man beslutar om skyddsjakt. Och det ska också inkluderas i de här beräkningarna, säger Maria Ågren.

Bakgrund och tabell

En föryngring är inte synonymt med en valpkull, men det handlar om vargfamiljer och räknas om till tio vargar. Eftersom vargarna framförallt finns i mellersta Sverige så är det i dessa län som föryngringarna fördelas.

I norra och södra Sverige saknas förutsättningar för licensjakt. Länen och Naturvårdsverket är överens om att miniminivån är 27 föryngringar, men fördelningen skiljer sig något mellan det länsstyrelserna tidigare föreslagit och Naturvårdsverkets fördelning.

Naturvårdsverkets förslag. Länsstyrelsernas förslag anges inom parentes.

  • Dalarna 7 (7)
  • Gävleborg 2 (4)
  • Värmland 11 (7)
  • Stockholms län  0 (1)
  • Uppsala län 0 (1)
  • Västmanlands län 1 (1)
  • Västra Götaland 1 (3)
  • Örebro län 5 (3)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".