1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Torbjörn Nyvall säger till P4 Värmland att en utredning kommer att tillsättas. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio

Nya rutiner för ambulansen

Torbjörn Nyvall: "Vi har fått lärdomar"
1:16 min

Efter vårt avslöjande om dubbla tidsrapporteringssystem inom ambulansen, ändrar de nu sitt arbetssätt.

Hur fungerar ambulansen? Mejla reporter lisa.linder_lindberg@sverigesradio.se

– Vi hade sidordnad tidsregistering och där följde vi inte rutinerna så det har vi rättat till och det gjorde vi omedelbart när vi fick vetskap om detta, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulansen i Värmland.

I februari i år kunde P4 Värmland avslöja att en anställd hade fört ett tidsrapporteringssystem vid sidan av det officiella vid en ambulansstation i länet, vilket gjorde det möjligt för den anställde att själv bestämma när denne skulle vara ledig. Efter det tillsattes en utredning och landstinget har genomfört en rad förändringar.

– Det fungerar bra. Vi arbetar mycket med närvarande ledarskap. Det handlar om ambitionsnivå, värdegrund och den typen av frågor, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulansen i Värmland.

Landstinget har sett över hela ambulansverksamheten i länet.

– Vi har fått lärdomar som vi tar till vara på i hela organisationen, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulansen i Värmland.

Det handlar bland annat om ambulansen har en central administration för hantering av ambulansfordon och rutiner för hur ambulanserna ska servas, men schemaplaneringen har även setts över och ska läggas på ett mer liknande sätt på alla ambulansstationer. Och arbetet med att förbättra rutinerna fortsätter.

– Vi har redan jobbat vidare med det här eftersom vi jobbar med interna revisioner och vi kommer att följa upp det här fortsättningsvis, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulansen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".