Action Jubal Open lockar bowlare till Karlstad

3:27 min

Den här helgen anordnas Action Jubal Open - en stor bowlingtävling för personer med funktionsnedsättning. 280 personer från över hela Sverige är anmälda och en av dem är Magnus Olsson från Hagfors som nu är med för sjunde gången.

– Man är indelad i klasser och spelar fyra serier. Då är det de tre bästa där som går till final. Det som har lockat mig under alla år är att det är så roligt. Man kommer till nya ställen hela tiden och får testa andra banor. Sen träffar man ju folk och får se hur de spelar, berättar Magnus Olsson.

Tävlingen anordnas varje gång i en ny stad och har gjort det i över 25 år. Den startades från början av bland andra Karlstadsprofilen Kurt "Jubal" Lundqvist. Alla som har en tävlingslicens med behörighet för personer med funktionsnedsättning kan vara med.

Jonny Jönsson jobbar på Nöjesfabriken i Karlstad där tävlingen anordnas i år.

– Syftet var nog en gång i tiden att Kurt "Jubal" Lundqvist som var mycket engagerad i handikappbowling ville ha en tävling endast för personer med funktionsnedsättning där det kanske inte var tävlingsbiten och allvaret var det viktiga utan att träffas gemensamt från olika delar av Sverige en gång om året och tävla under roliga former. Man märker på de som har anmält sig att det verkar vara årets höjdpunkt som kommer vara den här helgen. Det känns lite extra roligt att vi kan få tillbaka den till just Karlstad och att den arrangeras här i Värmland, säger Jonny Jönsson.

Att komma iväg nånstans är en av anledningarna till varför Magnus Olsson gillar att vara med i tävlingen.

– Jag tycker att det är roligt att få komma iväg och se själva tävlingen och se att det är så många som ställer upp, 300 startande. Det är roligt att se på när de spelar exempelvis "rännspel" och hur de klarar av det - det är jag fascinerad av, förklarar han.