Foto: TT

Endast Länsstyrelsernas beslut kan överklagas

Naturskyddsföreningens Jan Terstad: "Vi anser att Sverige bryter mot EU:s lagstiftning"
0:57 min

Även Naturskyddsföreningen är kritisk mot Naturvårdsverkets beslut gällande miniminivåerna av varg. Dessutom är man kritisk mot att Länsstyrelsernas bslut om licensjakt endsst kan överklagas till Naturvårsdsverket.

Naturskyddsföreningen anser att stammen är allt för liten och inavlad för att kunna minskas så mycket som Naturvårdsverket vill.

Dagens beslut innebär också att det är kommer bli upp till de länsstyrelser med störst vargtäthet att besluta om licensjakt på varg. Något som kan bli aktuellt redan i vinter.

Naturskyddsföreningen överklagade förra årets vargjakt vilket i förlängningen innebar att det inte blev någon jakt, men en överklagan av Naturvårdsverkets beslut idag är inte möjlig.

Däremot kommer Länsstyrelsernas beslut kunna överklagas. Något Jan Terstad på Naturskyddsföreningen anser bryter mot EU:s lagstiftning.

- EU anser att man ska kunna överklaga såna här förvaltningsbeslut till domstol, säger Jan Terstad på Naturskyddsföreningen.

Jan Terstad menar också att Naturskyddsföreningen efterhand som Länsstyrelserna beslutar om licensjakt på varg kommer att ta beslut om huruvida man ska överklaga de besluten eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".