Hårdare tider när färre dör

"Dödstalen går ner en period"
1:22 min

Världens mest säkra bransch - begravningsbranschen - är plötsligt inte lika säker längre. För nu sjunker dödstalen både i Värmland och i landet med över tio procent.

Under det första halvåret i år har 1505 personer dött i Värmland. Det är en minskning med 12 procent jämfört med samma period förra året. I hela landet har antalet döda minskat med drygt 11 procent.

– Ja, vi ser ju en liten minskning mot föregående år. Men tittar vi tio år tillbaka är vi nere på den nivån som var då. Det är en naturlig svängning av dödsfall, säger Robert Axelsson, begravningsentreprenör på Fonus i Karlstad

Och det låter ju fint, för det första man tänker på är ju möjligheten att vi plötsligt skulle ha börjat leva mycket längre. Men så är dessvärre inte fallet. Det är de låga födelsetalen i slutet av 20-talet och i början av 30-talet som ligger bakom minskningen.

Den stora depressionen som började med finanskraschen i USA hösten 1929 och som följdes av Kruegerkraschen här hemma i Sverige våren 1932 var dystra tider som fick färre att vilja skaffa många barn. Men några år senare på 40-talet - det var inte helt muntra tider det heller med tanke på andra världskriget - då föddes det ändå långt många fler barn i Sverige. Och dessa 40-talister börjar komma upp i åren. Det i sin tur kommer att leda till uppåtgående siffror för begravningsbranschen igen. Sisådär runt år 2019.

– Det är inte roligt att ordna en begravning så att det är ju skönt för anhöriga. Men det innebär ingen större förändring för oss. Procentuellt sett kan det låta mycket men antalet döda är inte så mycket färre än nornalt, men visst är det färre, säger Robert Axelsson.

Om man ser tillbaka över tid, så är det tre månader som sticker ut i statistiken då flest personer dör. Och det är inte de varma sommarmånaderna som man kanske skulle kunna tro, utan januari, mars och december. Eftersom två av dessa tre månader infaller under det första halvåret, brukar det vara färre som dör under årets andra halva. Så om trenden håller i sig, kommer det va omkring 380 färre dödsfall i Värmland i år jämfört med i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".