Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio..
Torsby/Hagfors

Avies försvarar sig mot kritiken om bristande säkerhet

Flygbolaget Avies som trafikerar Torsby-Hagfors-Arlanda svarar nu på den kritik som framförts om bolagets säkerhetskultur. I ett pressmeddelande påminner företagets vd att man inte haft ett dödsfall under företagets 24-åriga historia och de senaste veckorna har samtliga plan inspekterats.

– Avies har tagit hänsyn till allmänhetens oro över säkerheten på våra flygplan. Som en ytterligare åtgärd under de senaste veckorna, har vi inspekterat alla våra flygplan för att säkerställa att dessa i alla delar fyller det av myndighetens utfärdade regelverk, skriver Allan Soll, vd för Avies i ett pressmedelande idag.

Avies vill med dagens utspel visa kritiker att man lyssnat på kritiken och vill också påminna om att företaget har en historik som talar till dess fördel:

– Avies har inte haft ett enda dödsfall bland passagerare eller flygbesättningar till följd av en olycka med ett av sina flygplan i sin 24-åriga verksamhets historia. Avies strävar efter att upprätthålla sin flotta på ett kostnadseffektivt sätt, vilket dock inte får innebära att vi gör avkall på säkerhet, underhåll, utbildning eller kvalitetssäkring, säger vd:n Allan Soll.

Sveg är en av orterna som Avies trafikerar och där gjorde Härjedals kommun en markering i onsdags:

– Det är med andra ord inte rekommenderat att flyga med Avies med hänsyn till det fortsatta bristande underhållet av flygbolagets flygplan, skrev kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke på kommunens hemsida.

Kommunalråden i Torsby och Hagfors ligger dock lågt i nuläget:

– Känner i nuläget inget behov av att gå ut med några rekommendationer åt varesig det ena eller andra hållet, säger Ann-Katrin Järåsen (S) till SVT Värmlandsnytt

– Vi har inga planer i nuläget på att avrekommendera någon från att flyga med Avies, sa Åsa Johansson (S) till SVT.

Statens haverikommision utfärdade nyligen en så kallad säkerhetsrekommendation. Anledningen var att plan från Avies halkat av landningsbanorna i såväl Torsby som Sveg.

– Landning på kontaminerade banor innebär ökad risk i samband med inbromsning och styrförmåga Landningsbanan får inte vara kontaminerad under några omständigheter, och om så är fallet, är flygplatserna skyldiga att rengöra dem, skriver Allan Soll.

Utöver problemfyllda landsningar har det också konstaterats att det funnits tveksamma provisoriska lagningar på flygplanen och en gång var ett plan nära att nödlanda efter att båda motorerna tappat dragkraft. Även piloter och flygtekninker har riktat kritik mot Avies säkerhetskultur och menar att det är bara turen att ingen passagerare skadats eller förolyckats.

Nu har alltså företaget inspekterat alla sin plan på nytt och det har lett till att planens punktlighet inte varit den bästa.

- Vi ber våra kunder om ursäkt för detta. Vi är nu beredda att återuppta normal trafik, och kan försäkra våra passagerare att alla våra flygningar är säkra, avslutar Allan Soll brevet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".