Flera politiker saknades när mandatperiodens första kommunfullmäktige hölls runt om i länet. Foto: Mats Andersson/Scanpix.

Var femte SD-stol tom i kommunfullmäktige

Magnus Hedberg: "Man får inte glömma att vi är fritidspolitiker allihop"
1:26 min

När länets nyvalda kommunpolitiker nyligen samlades för sina första fullmäktigemöten efter valet saknades flera sverigedemokrater. Närmare var femte SD-politiker var borta utan ersättare.

13 stolar gapade tomma när fullmäktige i de värmländska kommunerna samlades till det första mötet på nya mandatperioden. På tio av de stolarna skulle det ha suttit en sverigedemokratisk politiker. Det mest extrema exemplet är Forshaga kommun där Sverigedemokraterna fick fyra platser, men ingen representerade dem på mötet den 15 oktober.

Magnus Hedström är gruppledare för SD i Forshaga, och enligt honom var det tillfälliga omständigheter som gjorde att ingen dök upp just denna gång.

– Jag var kallad till utbildning den dagen, och de andra två var nyblivna föräldrar och kunde inte komma ifrån, säger han.

Den fjärde personen blev inröstad mot sin vilja genom att två personer skrev hennes namn på en valsedel. Hon behåller sin plats men representerade inte något parti vid det första fullmäktigemötet. Enligt Värmlandsnytt kommer hon framöver att representera Socialdemokraterna.

– Visst är det inte optimalt. Men man får inte glömma bort att vi är fritidspolitiker, och vi är otroligt glada och stolta över att vi ändå fick fyra mandat och lyckades fylla tre. Vi har gått från en person förra året till tre starka personer i år, säger Magnus Hedström.

Personer som blivit ofrivilligt inröstade på SD-mandat finns i fler kommuner. Bland annat Filipstad och Årjäng, där de avsagt sig sina platser men där inga ersättare dök upp. Även i Storfors och Grums fattades sverigedemokratiska ledamöter vid mandatperiodens första fullmäktigemöte.

Från andra partier saknades totalt tre politiker i länet, en från vardera Kristdemokraterna, Folkpartiet och Hela Edas Lista.

13 politiker var frånvarande

  • 15 av Värmlands 16 kommuner har hållit fullmäktigemöten med de nyvalda politikerna.
  • I Forshaga, Filipstad, Eda, Storfors, Grums, Årjäng, Säffle och Kristinehamn var en eller flera ledamöter frånvarande utan ersättare.
  • Sverigedemokraterna sticker ut med tio tomma stolar av 56 möjliga. Övriga partier som saknade ledamöter på plats var Folkpartiet, Kristdemokraterna och Hela Edas Lista, som saknade en ledamot var.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".