1 av 2
Lamporna i trädet på Ruds skogskyrkogård i Karlstad tänds via internet. Foto: Svenska kyrkan
2 av 2
Lamporna i trädet på Ruds skogskyrkogård i Karlstad tänds via internet. Foto: Svenska kyrkan

Digitala ljus på Ruds kyrkogård i helgen

Domprosten: "Jag tror det fyller ett stort behov"
4:24 min

Seden att tända ljus för anhöriga på kyrkogården under Allhegonahelgen blir allt starkare. Nu tar den klivet in på internet. Fyra kyrkogårdar i landet får pröva en ny teknik som möjliggör att man tänder ljus hemifrån datorn.

På lördag firar vi Alla helgons dag på kyrkogårdar runt om i Sverige. Ruds kyrkogård brukar vara spektakulär att besöka denna kväll, och nu tillkommer ytterligare en sevärdhet: ett träd med digitala ljus som tänds på internet.

En av de utvalda kyrkogårdarna för denna nya teknik är Ruds skogskyrkogård i Karlstad. Här har 180 lampor hängts upp i ett träd. Lamporna är kopplade till kyrkans bönewebb på internet där man kan tända dem, och sen se dem lysa upp via en webbkamera. Lamporna kan tändas fram till och med den 9 november.
- Vi ser att det är många som vill få möjlighet att tända ljus för anhöriga under allhelgonatiden, men de kanske befinner sig på olika platser och har anhöriga som ligger begravda på olika ställen, säger domprost Harald Cohén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".