Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Migrationsverket vill ha en jämnare fördelning på asylboendena

Kommunalrådet i Hagfors: "Jag tycker att det är väldigt bra"
1:25 min

Det kan finnas ett sätt för Migrationsverket att kunna säga nej till att nya asylboenden öppnas i kommuner som redan har ett högt flyktingmottagande. Som Ekot rapporterade i dag tror Konkurrensverket att det är möjligt att även ställa krav på fungerande samhällsservice innan man godkänner ett nytt boende.

Möjligheten att kunna stoppa nya boenden i de här kommunerna välkomnas bland annat av socialdemokratiske kommunalrådet Hans Jildesten i Storfors.

– Jag tycker att det är något som behövs för det finns några kommuner i Värmland, och i andra län, som procentuellt sett tar emot  väldigt många i relation till övriga befolkningen och där har vi problemen. Vi vill ju inte att det ska vara ett problem utan vi vill verkligen att detta ska kunna vara ett bra och värdigt mottagande till alla som kommer - för det är ju det som är det viktiga. Problemet uppstår när det blir lite för många att vi inte riktigt klarar av samhällsservicen till alla, då får vi ett bekymmer, säger Hans Jildesten.

På grund av lagen om offentlig upphandling har privata aktörer kunnat öppna nya asylboenden där det funnits byggnader som uppfyllt alla krav och blivit godkända. Men nu diskuteras alltså möjligheten att även ställa krav på att det också ska finnas skola, sjukvård och annan samhällsservice för de nyanlända. 

Filipstad och Hagfors är andra värmländska kommuner där politikerna har tagit upp behovet av nya regler kring boendena.

Åsa Johansson är socialdemokratiskt kommunalråd i Hagfors.

– Jag tycker att det är väldigt bra, Migrationsverket har lyssnat på våra signaler. Tidigare har vi ju skrivit ett brev till generaldirektören för Migrationsverket och sagt att fortsätter man att upphandla på det här viset så kommer vi få väldigt svårt att leverera vissa välfärdstjänster, vilket det blir när det är alldeles för många på en väldigt liten ort, förklarar Åsa Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".