Filper (SD): "Vi kommer att bli av med problematiken"

1:25 min

Att Sverigedemokraterna hade sämre närvaro än övriga partier vid kommunernas fullmäktigemöten i oktober beror på problemet med ofrivilligt inröstade personer. Det anser partiets distriktsordförande Runar Filper. Närmare var femte sverigedemokrat saknades vid mötena.

Med färre ledamöter på plats minskar också Sverigedemokraternas möjligheter till inflytande i kommunfullmäktige.

– Det är såklart inte önskvärt för vår del, men kanske mer önskvärt för andra partier att vi inte får det resultat vi skulle kunna få. Men det är en ständig process, man förbättrar sig från val till val och till slut är man av med den här problematiken, säger Runar Filper, partiets distriktsordförande i Värmland.

Efter valet tog Sverigedemokraterna 58 platser i de värmländska kommunerna. Alla kommuner utom Munkfors har nu haft sina första fullmäktigemöten och på dem har det funnits tio tomma, SD-märkta, stolar.

Frånvaron har flera olika förklaringar, men Runar Filper menar att det främst handlar om att flera personer blivit inröstade mot sin vilja när någon skrivit deras namn på en valsedel. Han tror också att fler platser kan fyllas allt eftersom länsstyrelsen hittar ersättare som är villiga att ta en plats för SD.

– Det är en procedur som kan ta några månader.

Att folk blir ofrivilligt inröstade är ju ett gammalt problem för Sverigedemokraterna, som ni kunde ha satt stopp för den här gången genom att ha stängda listor. Varför hade ni inte det?

– Då skulle vi ha stängt listorna senast den 10 april, då hade vi kanske bara en kandidat i vissa kommuner. I till exempel Filipstad hade vi ingen klar i det skedet, hade vi stängt listorna hade vi haft sex tomma stolar där idag, säger Runar Filper.