Torsby flygplats är en av de flygplatser som Avies trafikerar. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Värmland

Trafikverket om Avies: Inställda flyg kan ge vitesföreläggande

Johan Holmér: "Det är viktigt med regulariteten"
1:15 min

Den senaste tiden har flygbolaget Avies som trafikerar Torsby/Hagfors/Arlanda ställt in ett flertal turer eller tvingats flyga via Sveg på grund av brist på flygplan. Nu överväger Trafikverket att inleda ett vitesförfarande.

Flygplansreparationer och stark blåst på Arlanda är några av orsakerna till att Avies ställt in ett flertal flygningar till och från Torsby-Hagfors till Arlanda den senaste tiden. I brist på flygplan har man dessutom tvingats flyga via Sveg. Även andra turer i Norrland har ställts in i brist på flygplan.

– Det är viktigt att man upprätthåller en bra och fungerande regularitet. Att man kommer och går på de avgångar som är överenskommet med Trafikverket. Inställda flygningar kommer alltid att leda till en diskussion om vi ska gå in i ett vitesförfarande, säger Johan Holmér, enhets- och avtalschef på Trafikverket

Nu har Trafikverket tröttnat på detta och överväger att fatta beslut om vite eftersom Avies inte gällande avtal. Men Avies är också föremål för en granskning då bolaget haft flera incidenter där säkerheten ifrågasatts.

– Den bilden vi har fått är att Avies den senaste tiden genomgått en verksamhetsöversyn. Det har lett till att flygplan ställts på backen för att genomgå en omfattande teknisk översyn, säger Johan Holmér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".