Karlstad

Litet utbud orsak till höga huspriser

4:27 min

Huspriserna i Värmland har ökat med elva procent jämfört med samma period förra året. Det finns färre hus ute till försäljning vilket förstås driver upp priserna.

– Framför allt är huspriserna högre än vad det var i fjol. Vi märker så fort vi lägger ut någonting, jag lade ut ett i fredags på Hammarö och jag har redan haft tio familjer som hört av sig och har redan fått ett bud, säger Andreas Magnusson som jobbar som mäklare på Fastighetsbyrån i Karlstad.

Värmlands län ligger näst högst i landet vad gäller ökande huspriser. Bara Östergötland har ökat mer, enligt siffror från Lantmäteriet som genomfört undersökningen.

– Det har ju börjat från ganska låga nivåer. Och går det upp från en till två miljoner i pris är det en hundraprocentig ökning och går det från två till tre är det en femtioprocentig. Men det har ju gått upp mycket på sistone, den häftiga ökningen kan inte fortsätta hur länge som helst och det är ju inte sunt heller.

Enligt Andreas Magnusson är det främst hus i prisklasserna mellan en och tre miljoner som efterfrågas. Och det får inte finnas för mycket fel som fuktskador eller liknande.

– Folk ställer ganska höga krav. När det väl är så att priset är rätt, huset är välskött, det är nära till skolor och du kan ta stadsbuss dit. Då är det en otroligt efterfrågan.