Jannis Ioannidis, tillförordnad verksamhetschef på akuten under tio månader. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.

Fortfarande ansträngt på akuten

Jannis Ioannidis: "Vi är väl medvetna om att vi har brustit"
5:31 min

Det är fortfarande mycket ansträngt på akuten i Karlstad. Sedan i somras har det flera gånger i veckan larmats om så allvarlig underbemanning att det är en stor risk för patienternas säkerhet. Vi har gått igenom samtliga avvikelserapporter från första juli till sista oktober i år.

Vilken är din erfarenhet av akuten? Kommentera!

Sedan den första juli i år har det skrivits en avvikelserapport varannan dag på akuten och hälften av dessa, 36 stycken, handlar om att det är en ohållbar situation för de som arbetar där då det saknas personal. Det larmas om stor risk för patienternas säkerhet.

En augustinatt larmades det om att en sjuksköterska själv hade hand om 15 patienter. Hon hann inte undersöka patienterna för att sedan kunna slussa vidare patienten till en läkare.

Ett annat exempel är en patient som i väntan på hjälp blir sittandes medvetslös i en rullstol i sjukhuskorridorren innan han upptäcktes av personal.

I genomsnitt har det larmats om stor risk för patienters säkerhet på akuten ett par dagar varje vecka.

– Vi vet att vårdtiden för patienter är lång, vi vet att man får vänta länge. Vi vet att belastning på personalen är jättehård, vilket då får konsekvenser i bemötandet och vi är väl medvetna om att vi har brustit i kommunikationen. Vi ska se till att göra det mycket bättre, att det blir bra för allihopa, personal och patienter, säger Jannis Ioannidis, tillförordnad verksamhetschef på akuten under tio månader och verksamhetschef för ortopedkliniken.

Redan i våras varnade personalen för hur allvarlig situationen på akuten i Karlstad är. Under hösten har problemen förvärrats då det flera gånger har saknats personal.

I ett försök att få ordning på bemanningsproblemen fick akutens chef sluta i slutet av oktober och flera nya chefer har tillsatts. Överläkaren Jannis Ioannidis är ny tillförordnad chef på akuten under tio månader, samtidigt som han fortsätter sitt ordinarie arbete som verksamhetschef för ortopedkliniken.

– Tidsmässigt så är det kärvt givetvis. Sedan får man utnyttja den erfarenheten man har från ena verksamheten till den andra och på så sätt göra rätt prioriteringar. Fokus just nu är att få akuten att fungera, säger Jannis Ioannidis.

Hur påverkas patienten av hårt tryck på akuten?

– Rent medicinskt ska det inte påverka,  säger Jannis Ioannidis.

Bemanningssituationen är besvärlig på akuten. Åtta har sagt upp sig sedan i somras, flera är sjukskrivna och var femte sjukskötersketjänst är vakant.

– Vi jobbar väldigt fokuserat. Först och främst täcka alla arbetspass, säger Jannis Ioannidis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".