Skiddrottningen Toini Gustafsson Rönnlund tillbaka på hemmaplan

8:20 min

Sveriges forna skiddrottning Toini Gustafsson Rönnlund är tillbaka i Värmland för att berätta om sin livsresa från krigsbarn till världens bästa idrottskvinna.

1944, mitt under brinnande världskrig, skickades hon 6 år gammal från Finland med en adresslapp om halsen. Hon hamnade i Ambjörby i norra Värmland, och blev sedermera längdskidåkare för IFK Likenäs. Som skidåkare hade hon haft en formidabel karriär och vann bland annat tre VM-medaljer och två OS-guld innan hon la av 1968, bara 30 år gammal. Det gick över 40 år innan hon petades ner från tronen av Charlotte Kalla under OS i Sotji. Något som bara gjorde Toini glad:
- Ja men självklart, det var ju dags, säger Toini Gustafsson som fortfarande åker mycket skidor.

"Från adresslapp till guldmedalj", så heter Toini Gustafssons själviografi som hon skrev redan 1969. Någon uppdatering är inte på gång, men i P4 Värmland berättade hon idag om sitt liv, sin skidåkning och sorgen efter maken Assar Rönnlund, Sveriges forna skidkung som gick bort 2011.
- Det var jobbigt. Det är tungt ibland med sorgen, men livet går vidare och det var roligt att jag fick komma hit till Värmland nu, säger Toini Gustafsson, inbjuden av Värmlands idrottshistoriska sällskap.

På fredag ska Toini besöka skidgymnasiets elever i Torsby.
- Jag ska berätta hur de ska träna så att de inte tränar ihjäl sig. Man ska träna hårt men man måste ha viloperioder så kroppen kan återhämta sig, säger Toini Gustafsson som efter skidkarriären sadlade om sig till sjukgymnast.