Under movember ska männen börja helt rakade och sen endast spara mustaschen för att uppmärksamma bland annat prostatacancer. Foto: Cecilia Sederowski/TT

Män sämre på att söka vård än kvinnor

"Det är farligt att vara ung man helt enkelt"
9:05 min

Med anledning av Movember, ett initiativ som ska sätta fokus på mäns hälsa under november månad, guidar doktor Bengt Hansson oss genom det manliga hälsotillståndet.

– Mannen är en riskperson i yngre år, säger Bengt Hansson, allmänläkarkonsult och läkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Framförallt är det yngre män som råkar ut för trafikolyckor och missbruk, säger han.

Bengt Hansson nämner bland annat nätdroger och sociala förhållanden som ett hot mot unga män. Män är också större risktagare i trafiken än kvinnor menar han.

Män är också mindre benägna att söka vård än kvinnor och väntar längre in i sjukdomsförloppen innan de gör en undersökning.

– Just när det gäller den nedre delen av kroppen tycker de att det är pinsamt, säger Bengt Hansson och syftar på impotens-, testikel- och prostataproblem.

Att männen inte söker vård behöver dock inte bero på ovilja.

– Det gäller att naturligtvis att vi i vården informerar om PSA, prostatacancerprovet, och varför man gör det, säger Bengt Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".