1 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
2 av 3
Ensamstående och nattarbetande mamman Carina Andersson oroar sig för hur det kommer bli för henne om inget nattis öppnas i Säffle. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
3 av 3
I Säffle har man skickat ut en enkätundersökning för att undersöka behovet av nattis bland kommunens föräldrar. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.

Hälften av Värmlands kommuner saknar nattis

Carina Andersson: "Kan bli svårt att bo kvar om vi inte får ett nattis"
3:26 min

I Värmland erbjuder drygt hälften av kommunerna nattis, det vill säga barnomsorg på kvällar, nätter eller helger. Det visar vår undersökning. I Säffle däremot finns det inget nattis, något som många föräldrar skulle vilja ha. En av dem är ensamstående mamman Carina Andersson.

– När man jobbar som behandlingsassistent så är det obekväma arbetstider naturligtvis, både kvällar, helger och nätter. Och då behöver jag ha ett nattis i Säffle för att kunna arbeta. Det kanske blir svårt att bo kvar om jag ska ha ett jobb i och med att det inte finns ett nattis i Säffle. Livspusslet är svårt att få ihop i det här, säger mamman Carina Andersson.

För att samla andra Säfflebor i liknande situation startade Carina Andersson en facebookgrupp.

– Det har blivit 55 medlemmar i gruppen och det är inte bara ensamstående utan även familjer som jobbar obekväma arbetstider. Jag hoppas att den kan bidra till att kommunen ser att det finns ett behov och att de försöker göra något åt det, förklarar Carina Andersson.

Enligt vår egen undersökning är det nio kommuner i länet som inte har nattis, men av dem funderar fyra på att eventuellt införa det.

Säffle kommun gör nu en enkätundersökning för att kartlägga behovet av nattis, berättar moderaten Stina Höök som är ordförande på barn- och utbildningsnämnden.

– Vi kan ju inte gissa, utan här måste ju folk höra av sig om man har det behovet. Hittills har det behovet inte varit så jättestort så att det har varit motiverat att starta ett fullt nattis. Men såklart måste vi följa med i hur utvecklingen ser ut och se om vi ska ändra det beslutet, förklarar hon.

Behovet av nattis har under de senaste åren blivit större i takt med att arbetstider och arbetsmarknaden förändras. Det menar regeringen som från och med år 2015 vill dubbla det nuvarande bidraget som ges till barnomsorg på obekväma arbetstider. Men de pengarna kommer ändå inte att räcka till ett nytt nattis, menar Stina Höök.

– Om jag är rätt underrättad så handlar det om 80 miljoner kronor och delar vi ut det på samtliga kommuner i Sverige så blir det för en liten kommun som Säffle en väldigt liten peng. Så ska vi starta ett nattis så måste vi kunna bära den kostnaden själv och  inte förlita oss på att det kommer några extra pengar från staten, för de ser i sådana fall ut att bli väldigt små, säger hon.

Enligt lagen är kommuner inte skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid utan det är något som de bör sträva efter.

För ensamstående mamman Carina Andersson är det en självklarhet.

– Samhället har förändrats, det är inte många som har 7-16-jobb längre. Så Säffle kanske måste hänga med i tiden liksom, tänker jag, för att kunna bevara att några människor bor kvar här och pendlar. Som de säger, "för att värna om landsbygden", men det kan bli svårt om det inte finns möjligheter att ha barnen på ett fritids eller nattis och kunna bo kvar, säger Carina Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".