Foto: HANS T DAHLSKOG / TT

Lundsberg firar Gustav II Adolf med pjäs

"Det är ett bra sätt att lära sig historia på"
0:47 min

I dag är det Gustav Adolfsdagen. På Lundsbergs skola utanför Storfors firas minnet av kungen med en pjäs om Slaget vid Lützen.

I Sverige är det allmän flaggdag till minnet av Gustav II Adolfs dödsdag under Trettioåriga kriget vid slaget i Lützen 1632. Den här dödsdagen har firats sen början av 1800-talet.

– Ett lättsamt sätt att presentera svensk historia på. Vi har ju en egen kyrka på Lundsberg där vi spelar upp det här dramat, säger Ulf Gemsjö, som har skrivit pjäsen.

Enligt författaren och historikern Peter Englund kunde så många som 20 000 personer samlas för att fira Gustav Adolfsdagen på 1960-talet, men sen krympte skarorna och i dag är det folkliga firandet förbi. Nu är det, enligt Englund, mest biskopar, docenter och kanske en och annan högerextremist på jakt efter en storsvensk symbol, som uppmärksammar det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".