Annétthe Zettergren. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Zettergren förlorar sin legitimation

Den före detta politikern och sjukgymnasten från Likenäs, Annétthe Zettergren, blir av med sin legitimation som sjukgymnast. Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutat.

Zettergren fick sin legitimation 1985. Och förra året dömdes hon till fyra års fängelse av Hovrätten för grovt bedrägeri. Enligt domen ska Zettergren ha fått fyra miljoner kronor i felaktiga utbetalningar från landstinget.

Ansvarsnämnden menar i sitt beslut att Annétthe Zettergren har svikit det förtroende som såväl Landstinget som allmänheten kan kräva för en legitimerad yrkesutövare.

Det är inspektionen för vård och omsorg som begärt återkallandet av legitimationen till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Anmälan gjordes den 1 juli i år med hänvisning till att Zettergren brustit i förtroende.

Annétthe Zettergren själv motsätter sig återkallandet och säger enligt hennes ombud att hennes yrkeskunskaper inte bör ifrågasättas eftersom det brott hon dömts för inte bör sättas i direkt relation till hennes yrkesutövande utan till ekonomin omkring hennes verksamhet.

Dessutom menar Zettergren att hennes möjlighet till försörjning skulle stoppas helt om legitimationen dras tillbaka.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds beslut om återdragande av legitimation har omedelbar verkan men kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm inom tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista