Rättspsykiatriska kliniken i Kristinehamn. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio.
Kristinehamn

Rättspsykiatrisk enhet måste öka säkerheten

Nyligen rymde en dömd barnamördare från rättsspykiatriska kliniken i Kristinehamn. Landstinget i Värmland kräver nu ökad säkerhet för att slippa liknande händelser i framtiden.

Landstinget i Värmland har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter att den man som dömts för mordet på en femårig flicka i Arvika 2003 i slutet av augusti rymde från den rättspsykiatriska enheten i Kristinehamn.

I anmälan menar Landstinget att om inget görs så finns det en risk för att liknande saker inträffar igen.

Enheten har enligt anmälan sett en ökning av rymningar sedan flytten till nya lokaler närmre stadskärnan.

En arbetsgrupp håller just nu på att analysera händelsen och ska redovisa sina resultat senast i slutet på november.

I slutet av augusti rymde mannen, som dömts för mordet på en femårig flicka i Arvika 2003, och ytterligare en person från rättspsykiatriska enheten i Kristinehamn.

Paret greps två dagar senare - men om inget görs finns risk för att liknande saker inträffar igen, enligt Landstinget i Värmlands anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan påpekas bland annat att enheten har sett en ökning av antalet rymningar sedan flytten till nya lokaler närmare stadskärnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".