Huvudentrén vid Karlstads universitet

Universitetet kräver tillbaka lön från professor

Universitet kräver tillbaka lön från professor
1:25 min

Den hårt kritiserade professor som Karlstads universitet misslyckades med att säga upp 2010 och som återinträdde i tjänst efter tjänstledighet den 15 oktober har fortfarande inte kommit till jobbet. Nu kräver universitetet tillbaka den lön som hittills betalats ut.

– Han har helt enkelt inte kommit till jobbet, säger Ingrid Ganrot, personalchef på Karlstads universitet. som tillägger att Karlstads universitet aldrig krävt tillbaka pengar förutom för den nu aktuelle professorn.

Redan för tre år sedan försökte Karlstads universitet att säga upp professorn.

Han åkte då till Sydafrika på en kortare konferens i december 2010 men fortsatte sedan till Australien utan att meddela sin arbetsgivare. Trots intensiv mejlväxling dröjde det sex månader innan han kom tillbaka. Professorn anmäldes till Statens Ansvarsnämnd. Där fick han en varning men Karlstads universitet lyckades inte säga upp honom på grund av de arbetsrättsliga regler som gäller för professorer anställda före 1999.

Professorn ansökte då om tjänstledighet och fick en gästprofessur på Stockholms universitet. Men tjänstledigheten slutade alltså den 15 oktober. Professorn ska nu åter vara i tjänst på det universitet som försökte få honom sparkad. Men universitet får inte tag på sin professor.

– Det är en ovan situation för oss på personalenheten. Vår personal brukar komma till jobbet, säger Ingrid Ganrot.

Det är oklart hur Karlstads universitet kommer att gå vidare med ärendet.

P4 Värmland har vid upprepade tillfällen försökt få en kommentar av den berörda professorn, men inte fått någon kontakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".