1 av 2
Det första planet mot Frankfurt lyfte från Karlstad den 26 maj i år. Arkivfoto: Annika Ström/Sveriges Radio.
2 av 2
Jesper Johansson (MP) vill inte att Region Värmland går in som delägare i bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB. Arkivfoto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Beslut i dag om stöd till Frankfurtflyget

Jesper Johansson (MP): "Alla ska kunna se hur skattepengarna används"
1:34 min

I dag ska Region Värmland besluta om flyglinjen till Frankfurt från Karlstads flygplats ska stöttas med närmare 3,7 miljoner kronor. Blir det ett ja kommer regionen att gå in som delägare i det kritiserade bolag som bildades för att stå bakom en linje ut i Europa.

I mars i år bildades Värmlands Näringslivsutveckling AB av Karlstads kommun, som äger 49 procent, och aktörer från näringslivet, som äger 51 procent. Syftet var att säkra den nya flyglinjen mellan Karlstads flygplats och Frankfurt, som drog i gång i slutet av maj.

Men bolaget är omstritt, och just nu ligger fallet hos förvaltningsrätten efter att beslutet överklagats av en Karlstadsbo.

Och i dag ska Region Värmland bestämma om man ska gå med i bolaget genom att köpa 25 procent av kommunens aktier, och samtidigt skjuta till 3 675 000 kronor. På det sättet sprids ägandet, ansvaret och en eventuell ekonomisk risk till Region Värmland, som ju representerar alla Värmlands kommuner och landstinget.

En som tänker rösta nej i dag är miljöpartisten Jesper Johansson. Han är bland annat kritisk till att bolagets upplägg, med mest privat ägande, gör att det inte går att få insyn.

– Det är skattemedel som används, och då ska alla kunna se hur pengarna hanteras, säger han.

Redan i våras godkändes affären av regionstyrelsen, när alla partier utom Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade för. Inför beslutet i regionfullmäktige i dag vill varken det socialdemokratiska regionrådet Tomas Riste eller hans moderata kollega Catarina Segersten Larsson säga vad de tycker, av hänsyn till partigruppen säger Riste. Men tidigare har han talat sig varm för stödet av flyglinjen och framhävt nyttan för näringslivet. Den nyttan ser dock inte miljöpartisten Jesper Johansson.

– Vi tror inte att det är nödvändigt, vi kan ha ett levande näringsliv utan att ha jättemycket skattemedel in i en flyglinje till Frankfurt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".