Boendet Värme och Vila i Kristinehamn. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Välgörenhetsorganisationer i behov av skänkt mat

"Man får inte för Livsmedelsverket, hävdar man"
1:30 min

Behovet av mat hos välgörenhetsorganisationer i Kristinehamn är stort. Trots det upplever många att det har blivit svårare att bli sponsrad med matvaror från handlare i Kristinehamn.

Maria Eriksson har varit föreståndare för härbärget Värme och Vila i Kristinehamn i sju år. Under de första åren var det ganska lätt att få in mat till härbärget. Livsmedelsbutiker och bensinmackar gav både färdiglagad mat som de inte sålde och matvaror som var okej men hade passerat bästföredatumet.

Men så ser det inte ut längre. 

– Man får inte skänka bort mat för Livsmedelsverket hävdar de. Jag vet inte om det har blivit svårare med regler eller om de bara inte vill ge säger Maria Eriksson.

Även RIA i upplever att det har blivit svårare att bli sponsrad med matvaror från handlare. Nancy Edlund är verksamhetschef på hela människan i Kristinehamn.

– Jag har inte känslan av att de inte vill ge, när vi har kontakt med handlare så är det väldigt positivt. De är intresserade av att stötta verksamheten. Jag tror att det handlar om att hitta en rutin i butiken säger Nancy Edlund som är verksamhetschef på RIA i Kristinehamn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".