Foto: Staffan Claesson/TT

Livsmedelsverket: Handlare osäkra på regler

Livsmedelsverket: "Lagstiftningen hindrar ingen att ge bort mat"
1:29 min

Välgörenhetsorganisationer i Kristinehamn upplever att det har blivit svårare att bli sponsrade med matvaror från olika handlare. Trots att behovet är stort. På Livsmedelsverket tror man att den främsta orsaken till handlarnas försiktighet beror på okunskap.

Om det skulle visa sig att ett livsmedel som hade skänkts bort var dåligt på något vis så görs en likadan utredning som skulle skulle ha gjorts ifall produkten hade sålts. Det vill säga att man hittar den i ledet som är ansvarig.

Lagstiftningen bryr sig alltså inte om man tar betalt eller ger bort mat.

– Min bild av det hela är att man som livsmedelsföretagare kanske inte är rädd men man kanske inte riktig vet hur reglerna ser ut och känner obehag av att ge bort när det börjar närma sig bäst-före-datum. Men man ska vara tydlig med att säga att lagstiftningen hindrar inte att man säljer eller ger bort ett livsmedel efter bäst-före-datum. Man måste förvissa sig om att produkten inte blivit skadad bara, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Och som handlare får du varken mer eller mindre ansvar när du väljer att ge bort livsmedel som passerat ett bäst före datum.

– Det är ingen skillnad i ansvar säger Alexander Sobestiansky som är statsinspektör på Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".