Strax före klockan 16 den 26 maj lyfte det efterlängtade första planet mot Frankfurt. Arkivfoto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Region Värmland väntar med beslut om flygstöd

Tomas Riste (S):"Det är bättre att avvakta förvaltningsrättens beslut"
3:04 min

Region Värmland tog inget beslut om att stödja flyglinjen mellan Karlstad och Frankfurt idag. Ärendet återremitterades efter ett förslag från Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas Tomas Riste motiverade förslaget om återremiss av ärendet med att det just nu pågår en process i Förvaltningsrätten där lagligheten i bolaget som ska stötta linjen prövas.

– Sannolikt skulle beslutet som vi skulle ha tagit idag blivit överklagat, precis som Karlstads kommuns beslut. Det är bättre att avvakta utslaget i Förvaltningsrätten, säger Tomas Riste.

Frågan i dag gällde alltså att köpa aktier av Karlstads kommun och därmed göra Region Värmland till delägare i bolaget Värmland Näringslivsutveckling AB, som skapades för att säkra flylinjen Karlstad-Frankfurt. I dag äger Karlstads kommun 49 procent, och privata aktörer 51 procent.

Men kommunens agerande i den här affären har fått kritik, och beslutet om bolaget har överklagats till Förvaltningsrätten, där det snart väntas ett beslut. Och i väntan på det väljer nu Regionfullmäktige att avvakta med sitt beslut om att gå in i bolaget. Men även om regionrådet Tomas Riste idag själv föreslog att skjuta på beslutet har han inte ändrat sig i sakfrågan.

– Jag tycker fortfarande att det är viktigt med ett flyg till en nod ute i Europa. Det är jätteviktigt, där tvivlar jag inte en sekund. Sedan får vi se vilken form vi ska använda oss av, säger han.

Förslaget att vänta med beslut kom som en överraskning för flera partier strax före fullmäktigemötet i dag. En som hade tänkt rösta nej till förslaget om att köpa aktier i bolaget och samtidigt skjuta till närmare 3,7 miljoner kronor, är vänsterpartisten Håkan Svenneling.

– Det var ett klokt beslut som fattades idag. Det behövs eftertanke och man behöver se avgörandet i domstolsprocessen. Men jag tycker också att man behöver titta på hur det går för flyglinjen och ställa sig frågor om demokrati och insyn, säger han.

Miljöpartiets Jesper Johansson är inte lika nöjd.

– Det här skjuter ju bara upp beslutet, det var varken bra eller dåligt, säger han.

Om regionen hade sagt ja i dag, hade Karlstads kommun fått sälja hälften av aktierna i bolaget, och pengarna som regionen skulle satsat hade minskat kommunens ekonomiska risk.

– Det är klart att det hade varit mycket bättre om allt hade varit klart och tydligt och regionen hade varit med i arbetet att utveckla kommunikationerna, i det här fallet flyget, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".