Nedklottrad vägg på Haga i Karlstad. Arkivbild: Anna Lingsell/Sveriges Radio.

Allt mer klotter i Karlstad

Magnus Ådén: "Det är ingen bra utveckling"
1:09 min

Klottret ökar i Karlstad. Hittills i år har polisen fått in 380 anmälningar, alltså mer än en per dag, vilket är betydligt fler än under 2013.

Kostnaden för att sanera klottret har enligt Karlstads kommun fördubblats bara det senaste året. Förra året kostade saneringen 1 miljon kronor, hittills i år är summan uppe i drygt 2 miljoner kronor.

-- Det är jättetråkigt givetvis. De här pengarna skulle man ju väldigt gärna vilja lägga på andra saker, säger Magnus Ådén, enhetschef på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.

Sedan ett år tillbaka har kommunen nolltolerans mot klotter. De har vänt sig till fastighetsägare och uppmanat dem att snabbt anmäla klotter och dessutom kör man en rondering för att upptäcka var det finns klotter.

-- Det ska inte vara någon idé att klottra. Det är väl något budskap man vill föra fram och kan vi vara med och ta bort det här budskapet i ett tidigt skede så finns det en tanke där också att det inte ska vara så stor idé att klottra och utföra skadegörelse. Men framförallt att vi ska uppvisa en fin och välskött stad, det är det vi vill, säger Magnus Ådén.

Men det är sällan anmälningarna leder till att någon åker fast. De senaste åren har åtal bara väckts i ett tiotal fall. Klotter anses ofta vara ett ungdomsbrott, men det dementeras av polisen, istället är det 20-40-åringar som klottrar anser polisen.

I siffror ser ökningen ut på följande sätt beträffande Karlstads kommun:
2012: 226 anmälningar.
2013: 220 anmälningar.
2014: 380 anmälningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".