Foto: Thomas Winje Øijord/TT.

Många handlare slänger mat som har passerat bäst-föredatum

Konsum Värmland: "Mat som vi ger bort ska vi kunna stå för till 100 procent"
1:33 min

Välgörenhetsorganisationer i Kristinehamn upplever att det är svårare att få mat skänkt från handlare än vad det har varit tidigare. Livsmedelsverket menar att lagstiftningen inte tar hänsyn till huruvida en handlare säljer eller ger bort mat. Ansvaret blir varken mer eller mindre. På Konsum Värmland väljer man att slänga eller göra grismat av de livsmedel som passerat bäst-före-datumet.

– Vitycker att den mat som vi ger bort ska vi kunna stå för till 100 procent, säger Kosnum Värmlands infomationschef Klas Olsson.

När det gäller de livsmedel som passerat bäst-före-datum så väljer Konsum Värmland att antingen slänga maten eller göra grismat av det. Man menar att trots att man inte har ett juridiskt ansvar så har man ett moraliskt ansvar.

Även för ICA centralt så är grundregeln att inte skänka bort mat som har passerat bäst föredatumet. Mats Overgård som är kvalitetschef för butik inom ICA Sverige AB menar också att man får kritik från kommunernas livsmedelskontroll, de säger att man måste kunna bevisa genom mikrobiologisk provtagning att maten är fullgod innan Ica skänker bort de.

Kirsti Lindemark Jansson är miljö och hälskoskyddsinstruktör i Kristinehamns kommun. Hon menar att det skiljer från kommun till kommun hur man jobbar med livsmedelskontroller.

– Jag kan förstå att kedjorna vill producera livsmedel med hög kvalité och där de kan garantera det för att vara säker på det men å andra sidan slänger man mycket mat så ökar man ju matsvinnet, det är ju både och. Det är svårt, säger Kirsti Lindemark Jansson, miljö- och hälskoskyddsinstruktör i Kristinehamns kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".