Foto: Henrik Montgomery/TT.

Antalet skuldsatta barn rekordlågt

Margareta Lindberg: "Otroligt positivt"
1:29 min

Antalet skuldsatta barn i Sverige är rekordlågt. Från 2010 och fram till nu har antalet mer än halverats, visar siffror från Kronofogden.

– Det här är något vi jobbat med mycket under en lång tid, så det är mycket glädjande, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket i Karlstad.

I mitten på 2000-talet hade flera tusen barn i Sverige skulder. Men sedan har antalet minskat. Siffror från Kronofogden visar att det 2010 var 1700 barn registrerade som skuldsatta, motsvarande siffra idag är 750 barn, en minskning med över 50 procent. Utvecklingen ser likadan ut i Värmland, från 38 barn till dagens 25.

- Sedan vi började mäta har det aldrig varit färre skuldsatta barn, säger Johan Krantz, controller på Kronofogden.

Bakom den kraftiga minskningen ligger bland annat flera lagändringar. Det är till exempel inte längre tillåtet att skriva över bilar på sina barn eller beställa varor i deras namn.

Och även om de i många fall inte handlar om några större summor, kan skulderna medföra stora problem den dagen den skuldsatte fyller 18 år och därmed räknas som vuxen.

- Det kan försvåra oerhört. Det är svårt att få teckna mobilabonnemang eller hyreskontrakt och vissa arbetsgivare gör kontroller innan de anställer, säger Margareta Lindberg.

Hon företräder Konsumentverket som tillsammans med andra myndigheter bedriver informationskampanjer för att minska antalet skuldsatta barn.

- Det finns fortfarande en okunskap kring detta, till exempel händer det ju att idrottsföreningar skickar fakturor i barnens namn för att de inte känner till reglerna, säger Margareta Lindberg.

De barn, varav en majoritet är pojkar, som har skulder kan i huvudsak delas in i två kategorier, säger Johan Krantz på Kronofogden. Dels är det de yngre som har skatteskulder efter exempelvis fondförsäljningar, dels de äldre tonårsbarnen som fått böter eller dömts till skadestånd.

Att de skuldsatta barnen helt försvinner är inte realistiskt, säger Margareta Lindberg.

- Nej, det är svårt att komma ifrån att det kommer att finnas barn som döms till skadestånd och det är heller inget vi arbetar aktivt med.

Däremot har myndigheterna inlett ett samarbete med Skatteverket för att informera båda vårdnadshavarna om att fondförsäljning kan leda till skuldsättning om skatten inte betalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".