1 av 2
Stina Lundström vid den gamla stenbron i Karlstad. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio.
2 av 2
Såhär såg det ut när stenbron i Karlstad byggdes om på 50-talet. Foto: Karlstads kommun.

Fler bussar åker på gamla stenbron i Karlstad

Per-Olof Linder: "Inga problem med belastningen"
1:09 min

Hur mycket klarar egentligen den gamla stenbron i Karlstad av? På grund av en gatuombyggnad i stan tvingas nu fler bussar än vanligt att ta vägen över stenbron under några veckor. Det oroar dock några Karlstadsbor som bor i närheten.

– De är större, tyngre och bredare och jag tror inte att det är bra för den här gamla stenbron. Det spelar ingen roll om det bara gäller för två veckor, eller sådär. Jag tycker att det är synd på ett fantastiskt byggnadsverk och jag undrar om den verkligen är hållfasthetstestad för det är ett väldigt åkande, säger Stina Lundström.

Men enligt Per-Olof Linder, från teknik- och fastighetsnämnden på Karlstads kommun, finns det inget att oroa sig över.

– Bron har ju varit öppen för allmän trafik tidigare innan vi stängde av den för att få bort trafiken från Haga-området. Då var det betydligt mer trafik än det är i dag. Det blir ungefär 400 fordon per dygn som passerar på stenbron och det är ju väldigt  lite, förklarar Per-Olof Linder.

På 50-talet byggdes stenbron om och förstärktes med en invändig betongkonstruktion. Alla broar i kommunen inspekteras även grundligt vart sjätte år.

– Det finns inga fel på den i dag, hon kan vara trygg. Den kommer att stå i ytterligare många år, så det är inga problem med belastningen som är på den i dag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".