1 av 3
Guidade turer var en del av Arkivens dag. Foto: Ann Edliden/P4 Värmland.
2 av 3
Gunnar Jansson och Ann Hägerström forskade i Anns släkthistoria. Foto: Ann Edliden/P4 Värmland.
3 av 3
Jan Löfgren och Annika Eriksson välkomnade besökarna i tidsenliga kläder. Foto: Ann Edliden/P4 Värmland.
Karlstad

Orostider speglas i arkiven

Jan Löfgren: "Vårt arkiv är vårt gemensamma kulturarv"
4:16 min

Arkiv i hela landet öppnade på Arkivens dag upp dörrarna för allmänheten. I Karlstad fick besökarna guidade turer bland handlingar långt nere i bergsrummen under marken, där Värmlandsarkiv har sin depå. 

– Vi står nere i berget på Zakrisdal. Det har tidigare varit ammunitionstillverkning här och nu så firar vi Arkivens dag härinne, säger Jan Löfgren som är förstearkivarie på Värmlandsarkiv.

I bergsrummen under Zakrisdal finns över tvåhundratusen hyllmeter med handlingar. Normalt sett jobbar ingen personal därnere, men under Arkivens dag fanns många på plats för att guida, och det efter ett speciellt tema.

– Temat är orostider. Dels så knyter vi an till temat genom hur vi är klädda, men dels också genom att vi är just här på Zakrisdal, som har stor anknytning till orostider, säger Jan Löfgren.

Annika Eriksson jobbar på Föreningsarkiv, som också har sina lokaler nere i bergsrummen på Zakrisdal. Hon är för dagen iklädd en Lotta-uniform.

– Den har några år på nacken. Den kommer ursprungligen från Sunne Lottakår. Jag har ett fint märke här på axeln som visar en kokvagn. Och det är ju extra passande i dag eftersom vi har en kokvagn som serverar ärtsoppa.

Jan Löfgren berättar varför han tycker att man ska besöka Arkivens dag;

– Våra arkiv är vårt gemensamma kulturarv. Det är också en fråga om demokrati, att alla människor ska ha rätt till information. Vi vill göra mer känt vad det är för information som vi har och bevarar. Det här är naturligtvis någonting som människor ska kunna använda och ta del av det som vi bevarar här.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".