Fästing på grönt blad. Foto: Erlend Aas/Scanpix.
E Foto: Erlend Aas/Scanpix.

Insekter fortfarande aktiva

"Att dyngflugor är aktiva är ovanligt"
1:26 min

Den milda hösten gör att många insekter fortfarande är aktiva. Framförallt är det flugor som inte har  gått till vintervila. Men fästingar kan gynnas av väderleken om den skulle hålla i sig.

– Senast igår, på Brattforsheden, såg jag en vargspillning med en dyngfluga på. Det tycker jag var ganska häpnadsväckande, det är sällan man ser så här års. Dyngflugorna har förmodligen flera generationer per år för deras mat, spilling, finns ju över hela året, säger Sven-Åke Berglind, biolog på länsstyrelsen i Värmland.

En mild vinter kan gynna både getingar och fästingar men än så länge är det bara den milda hösten som gör att insekter är verksamma fortfarande. En rejäl köldknäpp skulle göra att de aktiva faller bort men det blir ingen påverkan för nästa års insektsbestånd.

– Om de kommer en köldknäpp så skulle de individer som aktiva nu dö direkt. Många har reproducerat sig så att för de populationerna vi har i Värmland skulle det inte betyda mycket, säger Sven-Åke Berglind.

Många av småkrypen har redan hittat sina övervintringsplatser och stannar där oavsett temperatur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".