Tobias Kjellberg. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
1 av 2
Tobias Kjellberg. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
En ambulans. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Landstinget får böta för brott mot kollektivavtal

Tobias Kjellberg: "Det här får ses som ett misstag"
1:08 min

Landstinget får böta 25 000 kronor för brott mot kollektivavtal. Det handlar om en dold timbank vid en ambulansstation i länet.

– Det här får ses som ett misstag. Vi hade inte för avsikt att bryta mot avtalet, säger Tobias Kjellberg är hälso- och sjukvårdschef på Landstinget i Värmland.

Efter att vi i vintras granskat en ambulansstations dolda tidrapporteringssystem anmälde Vårdförbundet det för brott mot kollektivavtalet.

Efter en tvisteförhandling står det klart att landstinget ska betala 25 000 kronor i ersättning till Vårdförbundet.

– Vi ersätter Vårdförbundet med 25 000 kronor för kompetensutveckling som en konsekvens av att vi inte följde det lokala kollektivavtalet, säger Tobias Kjellberg är hälso- och sjukvårdschef på Landstinget i Värmland. 

Både facket och landstinget säger att det är ovanligt med avtalsbrott.

– Väldigt sällan. Vi brukar ha goda relationer, säger Tobias Kjellberg är hälso- och sjukvårdschef på Landstinget i Värmland.

Men landstinget vill nu införa ett tidbankssystem inom ambulansen.

– Däremot har vi en önskan om att få till ett sådant kollektivavtal eftersom vi vet att Vårdförbundets medlemmar är positiva till ett sådant koncept, säger Tobias Kjellberg är hälso- och sjukvårdschef på Landstinget i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".