1 av 2
Hells Angelsmedlemmar och polisen utanför auktionslokalen i Club 700 i maj 2013. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Polispådrag utanför Club 700 i Örebro den 14 maj förra året. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio.

Åklagaren om HA-misshandeln: "Jag har gjort vad jag kunnat"

Åklagare Inger Sandström: "Kan inte väcka åtal om jag inte tror han ska bli fälld"
3:40 min

En person misshandlades när Hells Angels klubblokal i Karlstad såldes i maj förra året. Trots att det var många poliser och journalister på plats läggs nu utredningen ner eftersom det inte finns nog med bevis mot de tre misstänkta männen.

Polisens kameror visade inte nog tydligt vem eller vilka som utdelade slag och ett nyhetsbolag som har film från händelsen har inte lämnat ut sitt material.

– Vi hade tre misstänkta personer eftersom det handlade om fler än ett slag mot målsäganden, säger Inger Sandström, åklagare vid Örebro tingsrätt.

Är det ändå inte märkligt att man inte ska kunna gå till botten med det här?

– Ja, det kan jag förstå och jag har gjort vad jag kunnat. Två polismän hade kameror fästa vid kroppen men de bilderna ger inte en tydlig bild av vad som hände eftersom det blev rörigt och väldigt många kom i vägen. Sen har ett nyhetsbolag bilder men dessa fick inte vi tillgång till, säger Inger Sandström.

Men en lokal full av poliser, media är på plats och en misshandel sker och ändå kan man alltså inte gå vidare?

– Det är jättetråkigt och man vill inte att det ska vara på det sättet. Men många av de som satt precis runt om målsäganden är ju personer från de här organisationerna, som givetvis inte är intresserade av att lämna tydliga uppgifter. Poliser har lämnat uppgifter, bra sådana, men jag har inga direkta utpekanden. Vi har sett på filmerna ett antal gånger och försökt urskilja vad som händer. Men, de ger inte tillräckligt mycket för att jag ska kunna förvänta mig en fällande dom. Det är ju också ett mått på vår rättssäkerhet. Jag kan ju inte åtala en person om jag inte tror att han ska kunna bli fälld i domstol.

Hur besviken är du?

– Jag är väldigt besviken. Jag tycker det var en mycket obehaglig händelse som inträffade. Det är väldigt otillfredsställande, säger Inger Sandström, till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".