En man som snyter sig. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Allt fler väljer att vaccinera sig mot influensa. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Första influensafallet i Värmland

Ingemar Hallén: "Det är en person som blivit smittad utomlands"
1:31 min

Årets första värmländska influensafall har konstaterats. Influensan som personen insjuknat i är typen H3N2 som är närbesläktad med H1N1, den så kallade svininfluensan. H3N2 är allvarlig men inte lika allvarlig som H1N1.

– Det är en person som blivit smittad utomlands och kommit hem och blivit sjuk säger biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Värmland, Ingemar Hallén, biträdande smittskyddsläkare på smittskydd Värmland.

65 år eller äldre, de med kroniska sjukdomar och gravida tillhör alla riskgruppen och som bör vaccinera sig inför influensasäsongen. Och det blir fler som vaccinerar sig. 11 procent fler värmlänningar har hittills vaccinerat sig mot influensa jämfört med samma period förra året. Över 30 000 personer och på vårdboenden så ligger ökningen på 37 procent, vilket innebär 2700 fler personer.

– Jag tror att det beror på att man börjar inse att det vaccin som man använder mot säsongsinfluensa skiljer sig från det vaccin man använde mot pandemin, det är en viktig faktor. Sen ser man också att influensa är ett stort problem för gemene man under säsongen men särskilt för de som ingår i riskgruppen och riskerar att bli allvarligt sjuka säger biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Värmland, Ingemar Hallén. 

Mellan 3-4 månader håller oftast influensasäsongen i sig. Man har inget bestämt slutdatum för att inte längre vaccinera sig utan man följer spridningen och när det inte längre är möjligt att vaccinera sig mot influensan så berättar man det från Smittskydd Värmland för allmänheten. Det brukar oftast ske i januari eller februari.

Karlstadsborna Ulla och Gösta Ullersten har vaccinerat sig i många år och tycker att det funkar bra.

– Jag tycker att det förebygger. Jag blir förkyld men det blir betydligt lindrigare säger Ulla Ullersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".