Nya vänner genom nystartade Äldrekontakten i Karlstad: Tanja Eklund och Inez Sundman. Foto: Hedvig Nilsson
Nya vänner genom nystartade Äldrekontakten i Karlstad: Tanja Eklund och Inez Sundman
Karlstad

Äldrekontakten ska bryta ensamheten

"Jag kände mig väldigt, väldigt ensam"
12 min

Nyheten om att en äldre kvinna har hittats död i sin lägenhet i Karlstad efter två år skakar om. Många funderar över hur det kan bli så att en människa inte saknas av någon på flera år. Förklaringen stavas ensamhet. Äldrekontakten är en ideell förening som försöker bryta isoleringen som många äldre drabbas av.

Föreningen finns på 27 orter och man har länge velat starta verksamhet i Karlstad, men haft ovanligt svårt att hitta volontärer. Nu har det löst sig och ett första uppstartsmöte har ägt rum hemma hos volontären Tanja Eklund:
- Jag har alltid engagerat mig i människor och älskar att baka. Jag har mina föräldrar i Skåne så då tänkte jag att jag pysslar gärna om de äldre som är ensamma. Det som står mig nära hjärtat, det tar jag mig tid för, säger Tanja.

En av de som kom till den första träffen var Inez Sundman, 87 år.
- Jag tycker det är enastående med dessa flickor som ställer upp. När jag flyttade hit till Karlstad från Hammarö för två år sen kände jag mig väldigt, väldigt ensam. När man blir äldre så försvinner vännerna, säger Inez Sundman.

Äldrekontakten startade 2008 på initiativ av en familj som inspirerats av en engelsk volontärverksamhet med lokala tea-parties. Konceptet bygger på fikastunder som leder till att de äldre kan träffa nya vänner. Något vi svenskar är dåliga på, menar Caroline Haar på Äldrekontakten:
- Framför allt de äldre men även i andra generationer så etablerar vi våra relationer i skolan, på universitet och på jobbet. Sen är vi inte så öppna för att skaffa nya vänner. Det är det som är så sorgligt i dagens samhälle, att vi sitter ensamma hemma och så många äldre längtar efter gemenskap. Vi vill hjälpa de som sitter ensamma att komma i kontakt med varandra, säger Caroline Haar.

- Jag tror det här kommer utvecklas till något riktigt bra. Nu har jag ju Tanja! säger Inez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".