Blinkebergsparken. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Här i Blinkebergsparken våldtogs en kvinna natten till den 5 oktober. Den utredningen lever vidare. Blinkebergsparken. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Utredningar om överfall i Hagfors läggs ner

Förundersökningsledaren Jonny Thomann: "Det går inte att leda i bevis"
1:31 min

Av de 14 fall av överfall mot kvinnor i Hagfors som har varit under utredning så läggs nu minst 10 stycken ner. Bland annat handlar det om utredningar om sexuella ofredanden och fönstertittning.

– Det går inte att leda i bevis. De som har blivit utsatta har bara sett delar av personen bakifrån eller från sidan och vederbörande har haft huva på sig. Vi har haft fotokonfrontation med målsägarna men de kan inte peka ut någon gärningsman så därför har vi valt att lägga ner dessa ärenden. Kommer det nya uppgifter så kan de tas upp igen, säger förundersökningsledaren Jonny Thomann.

De utredningar som man fortsätter jobba med är våldtäktsförsöket, rånet och våldtäkten, som alla anmäldes tidigare i höstas. 

Efter som Hagfors under kort tid drabbades av ett flertal överfall gick polisen ut och varnade för att överfallen och människor ombads exempelvis att inte röra sig ensamma.

En 22-åring satt häktad under en kort period men släpptes sedan. Och Jonny Thomann är inte särskilt optimistisk när det gäller de utredningar som fortfarande pågår.

– Vi försöker få fram mer uppgifter men det går trögt. Det är ju en person som är utpekad för våldtäktsförsöket och rånet och denne var ju häktad under en vecka men sen gick det inte att komma upp till sannolika skäl så denne blev släppt av åklagaren. Vi har inte kommit längre fram i det ärendet heller. Vad gäller våldtäkten så har vi inte kommit mycket längre i det ärendet heller utan vi jobbar vidare med det.

På frågan om polisen fortfarande har misstankar mot den tidigare häktade 22-åringen säger Jonny Thomann så här:

– Han var ju delgiven misstanke för rån och våldtäktsförsök men vi har ju inte nått upp till sannolika skäl. Det är inte riktigt avslutat än, vi väntar på sista analyser från SKL med mera så vi får se vart det landar. 

Inga nya överfall har rapporterats sedan början av oktober och den tidigare uppmaningen att hålla sig inne under kvällstid gäller inte längre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".