Bograngens Lanthandel. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
1 av 4
Bograngens Lanthandel, ny servicepunkt i Torsby kommun. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Ann-Catrin Järåsen med Sercicepunktsskylt. Foto: Lennart Nordenstein.
2 av 4
Ann-Catrin Järåsen kommunalråd i Torsby kommun som idag invigde Servicepunkten i Bograngen,dagen till ära uppklädd i folkdräkt med Sercicepunktsskylten. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Invigningsåskadare i Bograngen. Foto: Lennart Nordenstein.
3 av 4
Invigningsåskadare i Bograngen där lanthandeln idag invigde Servicepunkten. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
bakelser i form av Serviceskylt. Foto: Lennart Nordenstein.
4 av 4
Dagen till ära bjöds det på bakelser i form av serviceskylten som visar att lanthandlare kan bistå ortsbor och turiser med utökad servive på landsbygden. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Bograngen har fått sin servicepunkt

Ivar Edvadsson: "Det är en mötespunkt"
1:29 min

Idag invigdes en av fyra servicepunkter i Torsby kommun. Servicepunkter beskrivs som nav för boende och besökare i ett lokalt område. Först ut var Bograngens lanthandel.

150 000 kronor kostar det treåriga pilotprojektet Servicepunkten, och idag invigdes den första av totalt fem hos lanthandlare i Torsby kommun. Förutom Bograngens lanthandel ingår också handlare i Östmark, Ambjörby och Höljes.

– Det är ett sätt att bevara service till de boende och företag på landsbygden. I Torsby har vi gjort satsningen på lanthandeln, säger projektledaren Elisabet Olsson, Torsby kommun

På servicepunkterna ska det till exempel går att tillbaka böcker till biblioteket, få aktuell turistinformation, och på några ställen få tillgång till internet. Det ska också vara en plats där man kan träffas och ta en fika, något som uppskattades av Ivar Edvardsson som tog en glädjedans i affären för Servicepunkten:

– Det är nog första och sista gången jag dansat i en affär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".