Entrén vid Uddeholm Tooling i Hagfors. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Arkivbild: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Uddeholm: Stort problem med kinesisk varumärkesförfalskning

"Det här är ett enormt problem"
1:24 min

Kinesiska distributörer kopierar svenska stålföretags hemsidor och produkter och säljer dem som om de vore svenska. Omfattningen av varumärkesförfalskningen är enorm, enligt Johnny Sjöström, vd för Uddeholm.

– Vi ser kopior där de direkt använder vårt varumärke.

Johnny Sjöström jobbade fyra år i Kina på höga befattningar i olika stålföretag. Han upptäckte att kinesiska företag kopierade hemsidor från svenska stålföretag men att telefonnumrena byttes ut mot kinesiska. Johnny Sjöström anlitade agenter som ringde numren och de fick till svar att de kommit till det svenska stålföretaget. Agenterna åkte dit och köpte plåtar som då uppgavs vara tillverkade av det svenska företaget.

– Som externt företag är det väldigt svårt att påverka det här och ta fuskarna till domstol. Även om man lyckas stänga ned några så dyker de upp igen någon vecka senare, säger Johnny Sjöström.

I de flesta fallen är det lokala företag som ligger en bit från de stora städerna och som är statligt finansierade som ligger bakom kopieringen, enligt Johnny Sjöström.

I förra veckan träffade Johnny Sjöström de svenska europaparlamentarikerna. En av de som reagerade var kristdemokraten Lars Adaktusson som nu vill att kommissionen agerar.

– Vi har en svensk handelskommissionär, Cecilia Malmström, som skulle kunna ta itu med den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".