Luciatåget i Torsby 1948. Foto: Privat.
1 av 4
Luciatåget i Torsby 1948. Foto: Privat.
Bo Vilson och Torsten Nilsson. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 4
Bo Vilson och Torsten Nilsson på "fordonen" som ska färdas genom Torsby i december. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Bo Vilsons Luciaskiss. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
3 av 4
Bo Vilsons Luciaskiss från 1948. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
En tron för Lucia 2014. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
4 av 4
På denna tron ska Lucia sitta i december. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Luciafirandet i Torsby repris från 1940-talet

Björn Wilson: "Det blev succé 1948"
1:27 min

För 65 år sen var luciafirandet ett stort arrangemang runt om i Sverige, och i Torsby ska denna tradition återupplivas med en kortege. Som förlaga har man serietecknaren och konstnären Bo Vilsons skisser.

Skisserna gjorde Bo Vilson redan 1948. På skisserna sågs Lucia åka genom byn på en fantasifylld utsmyckad vagn och nu tar Bovilsgårdens vänner upp traditionen igen.

– Det var min pappa som fick detta uppdrag. Det blev sagolika och fantasifulla vagnar och det gjorde succé, säger Bo Vilson.

1948 var det 7 000 personer ute på gatorna för att titta på kortegen genom Torsby, och nu är det alltså dags igen:

– Först blir en härold som rider först och blåser i trumpet, sen kommer scoutkåren med facklor. Därefter luciavagnen följd karlavagnen med tomtefamilj och sist ridskolan med hästar, säger Björn Vilson son till Bo Vilson.

– Lucian är klar sedan i våras, men det är hemligt. Vem det är avslöjas först på luciadagenGunilla Sundblad, ordförande i Bivilgårdens vänner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".