Klas Olsson och Gunnar Törnqvist. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Informationschefen Klas Olsson och förvaltningsrådets ordförande Gunnar Törnqvist vid dagens presskonferens. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
Steve Fredriksson. Foto: lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Konsum Värmlands sparkade vd Steve Fredriksson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ingen polisanmälan mot förre vd:n - men pengarna ska tillbaka

Gunnar Törnqvist: "Vi vill ha tillbaka en dryg miljon"
1:29 min

Konsum Värmland kommer att försöka få tillbaka de pengar som den sparkade vd:n Steve Fredriksson fick i ett särskilt konsultarvode. Samtidigt avgår personalchefen. Det framkom när utredningen kring sparkade vd:n presenterades idag.

När NWT i slutet av september avslöjade att Konsum Värmlands vd Steve Fredriksson fick ut en rekordlön på drygt 2,6 miljoner kronor 2013, då han till stor del var sjukskriven, väckte det kraftiga reaktioner. Dessutom visade det sig senare att detta kunde förklaras av att ett extra konsultarvode på närmare 700 000 kronor hade betalats ut.

Många ansåg att detta konsultarvode betalades ut för ett arbete som rimligen borde ha ingått i Steve Fredriksson ordinarie arbetsuppgifter som vd. Några papper som bekräftade denna uppgörelse om ett extra konsultarvode existerade inte heller.

Avslöjandet ledde så småningom till att Steve Fredriksson fick sparken och ersattes av Thomas Sjölander. Den gamla styrelsen avgick och ersattes av en ny, med fler ledamöter. Dessutom gavs revisionsfirman Ernst & Young i uppdrag att granska hela historien.

Idag presenterade ledning för Konsum Värmland Ernst & Youngs rapport. I den slås fast att Konsum Värmland inte följt sina egna rutiner.

– Den tidigare styrelsen har inte handlat i egen vinning, och dessutom har de tagit ett ansvar genom att avgå, efter att ha entledigat den förra vd:n. Några mer åtgärder gentemot styrelsen är därför inte aktuellt, säger Gunnar Törnqvist, ordförande i förvaltnignsrådet.

Personalchefen slutar

Personalchefen Janeric Agnemyr slutar också med omedelbar verkan. Personalchefen sägs i pressmeddelandet vara den person som ska se till att rutiner följs. 

– Även om jag hela tiden handlade på direkt order och litade på vd:n är jag medveten om mitt ansvar. Jag har mått så dåligt av hela den här historien, så jag väljer därför att kliva åt sidan med omedelbar verkan, säger Janeric Agnemyr själv i ett uttalande.

Konsum Värmland ger sig inte med detta utan kommer att försöka få tillbaka de pengar som man anser felaktigt betalats ut till Steve Fredriksson. Enligt uppgifter på presskonferensen kommer omkring 1,3 miljoner kronor att krävas tillbaka. Och Konsum Värmland gör det tydligt att man är beredd att gå långt för att lyckas med det.

– Med omedelbar verkan kommer vi nu att anlita juridisk expertis som kommer att driva ärendet vidare. Vi kommer att prova om det finns pengar som vår förre vd inte har någon rätt till. Om frågan görs upp i godo eller i en juridisk process ber vi att få återkomma till, säger Gunnar Törnqvist.

Ingen polisanmälan

I nuläget är inte polisanmälan aktuell, enligt informationschefen Klas Olsson.

P4 Värmland har försökt få den sparkade vd:n Steve Fredriksson att kommentera det som framförts på dagens presskonferens. Via ombud låter han dock hälsa att han inte vill göra några som helst uttalanden idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".