Gävleborgs län är dåliga på att använda bilbälte. Foto:Scanpix
Gävleborgs län är dåliga på att använda bilbälte. Foto:Scanpix

Var tionde värmlänning struntar i bältet

NTF:s årliga bältesmätning visar att 89 procent av invånarna i Värmlands län använder bilbälte, en försämring med två procentenheter sedan fjolårets mätning.

Bäst resultat redovisas från Halland där 99 procent använder bilbälte. Kalmar län har lägst siffra med med 84 procent. I Värmland landar alltså siffran på 89 procent.

– Attityder och beteenden hos trafikanten måste få högre status i trafiksäkerhetsarbetet och sektorsansvaret för svensk trafiksäkerhet bli tydligare. Om vi fortfarande menar allvar med Nollvisionen måste alla trafikanter göras medvetna om att de själva kan spara liv genom att bete      sig rätt i trafiken, säger Erik Risberg, på NTF Värmland.

NTF har för fjärde året i rad mätt bältesanvändningen i tätort i landets samtliga 290 kommuner. 332 700 förare och passagerare i personbil har observerats och till sin hjälp att genomföra mätningarna har NTF haft de frivilligorganisationer som är medlemmar i NTF.

I mer än hälften av länen ökar användningen av bälte i bil men observationerna avslöjar skillnader mellan könen. Kvinnliga förare är bättre på att ta på bältet. 97 procent jämfört med manliga bilförare 92 procent. Hos passagerarna i framsätet är skillnaden ännu större. 97 procent för kvinnorna och 90 procent bland männen.

NTF:s checklista för god bältesanvändning:

  • Använd bältet. Även vid korta resor. De allra flesta olyckor sker i låg fart nära hemmet.
  • Axelbandet över bröstet. Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen      som möjligt. Detta säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision, det vill säga axel och bröstben. Om du har det över eller under axeln kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor.      Bältesjusteraren, som många bilar är utrustade med, hjälper till att höja och sänka bältet så att det hamnar rätt i förhållande till din längd.
  • Höftbandet mot låren. Det nedre bandet ska sitta under höftbenet ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsakar inre blödningar.
  • Sträck bältet en extra gång. Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare      kroppen, desto bättre skydd ger bältet. Om bältet inte är sträckt slår du i ratten innan det gör någon nytta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".