En varg i skogen.
Arkivbild: Vegard Moberget/TT.

Även kammarätten underkänner vargjakten 2013

Kammarrätten underkänner förra årets beslut från Naturvårdsverket angående licensjakt på varg.

Naturvårdsverket beslutade i januari 2013 om licensjakt på 16 vargar och enligt dagens dom i kammarrätten fanns det inte tillräckligt stöd för att inavelsnivån skulle minska av jakten, vilket var Naturvårdsverkets anledning till att besluta om jakt.

Naturvårdsverket beslut om jakt i åtta revir i Dalarna, Värmland, Närke och Södermanland överklagades inledningsvis till förvaltningsrätten av Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden. Förvaltningsrätten fann att det var fel att utlysa selektiv och riktad jakt och skrev i sin dom att det finns bättre sätt att minska inaveln på.

Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet valde då att överklaga förvaltningsrätten dom till kammarrätten. Nu har alltså även Kammarrätten i Stockholm också slagit fast att beslutet om vargjakt var felaktigt.

Läs mer i pressmeddelandet från kammarrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".