Carola Carlsson, beteendevetare och psykoterapeut pratade om ensamhet i studion. Foto: Hedvig Nilsson
Carola Carlsson, beteendevetare och psykoterapeut pratade om ensamhet i studion. Foto: Hedvig Nilsson

Fyra av tio svenskar känner sig ensamma

"Det kan vara skämmigt att erkänna att man är ensam"
11 min

I veckan har vi satt fokus på ensamhet, efter nyheten om den kvinna som hittades död i sin lägenhet efter flera år. Ungefär 40 procent av svenskarna känner sig ofta ensamma, visade Röda korsets undersökning 2011. Men känslan av ensamhet inte är störst hos de äldre - utan hos yngre.

När Luz Martinez flyttade till Sverige från Colombia blev hon chockad över hur svårt det vara att få kontakt med folk här. Hon tycker än idag att hon har alldeles för få vänner.
- Nu har jag gett upp. Det som hände den där kvinnan, det skulle kunna hända mig. Det känns som att ingen skulle sakna mig, sa Luz i P4 Värmlands onsdagspanel.
Vi bad psykoterapeuten och beteendevetaren Carola Carlsson komma till studion och prata om ensamheten. En undersökning från Uppsala universitet 2009 visade att det är runt 30 som svenskarna känner sig mest ensamma. Men det finns en skillnad mellan upplevd ensamhet och att vara ensam, menar Carola:
- Det är inte säkert att jag känner mig ensam för att jag är själv, och jag kan leva med vänner runt omkring och ändå känna mig väldigt ensam, eftersom jag inte upplever gemenskapen, säger Carola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".