Martin Seppenän enhetschef och Emma Kjesbo samordnare.
Martin Seppenän enhetschef och Emma Kjesbo samordnare.

Hårt tryck på arbetsrehab i Karlstad

Emma Kjesbo: "Man vill ju ha hjälp på en gång"
1:17 min

På bara ett halvår har ansökningarna till Enheten för arbetsrehabilitering och sysselsättning i mer än fördubblats. Enheten, som tar emot människor med psykiskt funktionshinder eller missbruksproblematik, har fått en ökning från normalt 30 anmälningar om året till 70 sedan juli.

– Vi kan inte träffa våra klienter i den utsträckning som vi vill. Vi har bedömningssamtal och vi är redan inne i december för att boka tid för ett första möte. Det tycker vi inte är bra, de och vi vill gärna ha mötet med en gång, säger samordnaren Emma Kjesbo.

Det börjar med att en socialsekreterare anmäler den som anses ha behoven och är lämplig för verksamheten. En arbetsterapeut och en handläggare träffar den tänkte deltagaren som får prata om sina färdigheter och intressen.

I Aktivitetscentrum erbjuds sedan deltagaren olika sysselsättningar i restaurang, hantverk, bageri, musik och en receptions- och husgrupp. Det finns också en motivationsgrupp och grupper för bara sociala träffar. Alla deltagare får en handläggare som ständigt finns som ett stöd i verksamheten.

För de som behöver ett extra stöd för att komma igång finns en arbetsrehabilitering där deltagaren tillsammans med personal gör olika arbetsuppgifter. Deltagarna får också stöd i kontakterna med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan med flera myndigheter.

Verksamheten startade för nio år sedan. Målet är att 30 procent av deltagarna ska fixa en egen försörjning. Nu är alltså trycket så stort att man tvingas agera.

– Vi har organiserat oss annorlunda nu och vi har nu fler insatser där vi kan möta upp det individuella behovet i större utsträckning än tidigare, säger enhetschef Martin Seppenän. Dessutom ska ytterligare en samordnare anställas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".