Elprylar, leksaker, mobiler m m. Foto: Pressbild.
Foto: Pressbild.

Elprylar och batterier ligger och skräpar i hemmen

Det finns en stor mängd förbrukade batterier och gammal elektronik i de värmländska hemmen, det visar en beräkning som föreningen Batteriåtervinningen har gjort.

Enligt beräkningen förvarar värmlänningarna 120 ton använda batterier och 541 ton elektronik som inte används, det motsvarar ungefär fem kilo per person. Idag återvinns runt 65 procent av gamla batterier och elektronik, en siffra som Batteriåtervinningen nu vill öka.

– Man kan faktiskt säga att de svenska hemmen lider av batteri- och elprylsövervikt, som skulle må bra av att bantas bort. Det skulle gynna miljön och många skulle nog tycka att det vore skönt att bli av med en massa gamla prylar och batterier som bara ligger och skräpar i byrålådorna, säger Micaela Westerberg, Batteriåterviningen.

I de förbrukade batterierna och elprylarna som ligger kvar i hemmen i Värmlands län finns tillräckligt med stål för att tillverka 8 886 nya cyklar och tillräckligt med koppar för att producera nära 4 miljoner nya mobiltelefoner. Batteri- och elprylarna innehåller en mängd metaller som kan användas igen, men först måste de lämnas in till återvinning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".