Olycksplats. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Under räddningsarbetet fick E45:an stängas av helt. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

NTF: "Storhelger är ju ett bekymmer"

"Trenden är hela tiden fallande"
1:09 min

Trots många olyckor med dödlig utgång den senaste tiden i Värmland ser den totala siffran för 2014 inte alls så dyster ut som man kan tro. Förra året omkom totalt 12 stycken - hittills i år har 10 personer förolyckats på länets vägar.

– Dess bättre så har vi så låga dödstal i trafiken generellt sett  så är tillfälligheterna är ogynnsamma så kan statistiken slå väldigt tokigt från ett år till ett annat. Det som är angeläget för oss som jobbar med trafiksäkerhet är att trenden hela tiden är fallande, säger Erik Risberg från NTF Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Många svåra olyckor händer framför allt under sommarmånaderna och inte under vintern, är det snö och halt så kör bilisterna nämligen, generellt sett, försiktigare men med vintern kommer julen och andra storhelger.

– Men storhelger är ju ett bekymmer, då ökar risken för olyckor, säger Erik Risberg.

Men vad det är som bekymrar Erik Risberg mer är egentligen inte vägarna utan attityden som bilisterna har. De gör dumdristiga omkörningar och användandet av teknisk utrustning så som telefoner och surfplattor används under körningen. Eric Risberg vädjar därför till sina medtrafikanter:

– Sänk tempot och var lite mer ödmjuk, man behöver inte komma fram först. För i strävan i att komma fram först kanske innebär att man inte kommer fram alls.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".