Jane Larsson, centerpartistiskt landstingsråd.
Jane Larsson, centerpartistiskt landstingsråd. Foto Roy Malmborg.

Förlossningsskadorna ökar men Värmland ligger bra till

Jane Larsson (C): "Bra ska bli bättre med ett vårdprogram."
1:33 min

Förstföderskor i Värmland får färre förlossningsskador än genomsnittet för landet. Det är bara tre landsting i landet som är bättre. Men till skillnad från trenden i landet så ökar förlossningsskadorna här. Nu har frågan landat på landstingsstyrelsens bord.

Jane Larsson (C) landstingsråd:

– Vi har duktig personal inom vård och rehabilitering. Det här har gjort att personalen diagnossätter fler och fler och det beror alltså på en kunskapsökning mer än att det har blivit fler skador.

Men det här innebär också att det finns ett stort mörkertal. Vanliga skador vid förlossning är bristningar. Upptäcks de inte så kan det bli allvarliga problem som inkontinens, sexuell dysfunktion, oro och psykiskt lidande.  

Många är inte alls medvetna om att deras besvär beror på en förlossningsskada.De svåraste skadorna opereras medan sjukgymnastik hjälper de vanligaste problemen.

Rapporten vill att ett vårdprogram för Värmland ska genomföras något som Jane Larsson tycker verkar mycket intressant:

– Det visar då villka extra resurser som måste till. Det här ska sjukhusutskottet få jobba med och sedan kan vi politiker ta vår ställning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".