bergrum i Köping
Ett bergrum. Foto: privat

Bergrum kan öppnas för allmänheten

Per-Inge Lidén: "Det vore intressant att visa det här för allmänheten"
1:19 min

Karlstad kommun funderar på att öppna upp bergrummet i Svinbäcksberget för allmänheten. Tanken är att den ska bli någon form av filial till Brigadmuseet.

Civilförsvarsanläggningen på Svinbäcksberget i Karlstad byggdes under 1950-talet. I mitten av 1980-talet totalrenoverades det och senaste gången man använde den "på riktigt" var 1998 då man genomförde en övning i katastrofberedskap.

Just nu fungerar bergrummet som förråd till Brigadmuseét. Driftunderhållet kostar varje år 250.000 kronor och diskussionerna mellan kommunen och Brigadmuseet har pågått en tid. Bland annat vill man från kommunens sida veta hur stort intresset skulle vara och hur mycket pengar i bidrag man skulle kunna söka.

– Jag tror att det skulle vara ett spännande besöksmål för både Karlstadsbor och för tillresande, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".