Kenneth Henningsson, handikappkonsulent i Kristinehamn. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Kenneth Henningsson, handikappkonsulent i Kristinehamn. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
#publikdagen

Otillgänglighet snart klassat som diskriminering

Kennth Henningsson: "Tillgängligheten måste fungera i det offentliga rummet"
4:49 min

Från och med årsskiftet har personer med olika typer av funktionshinder laglig rätt att utan bekymmer kunna ta sig runt på gator och torg, och även in i till exempel butiker.

Det handlar om en lag som framförallt inriktar sig mot handikappade och som innebär att otillgänglighet för handikappade likställs vid diskriminering. Det här innebär även att våra svenska städer står inför omfattande handikappanpassningar närmsta tiden.

Lagstiftningen har dock fått kritik eftersom det kan göras undantag.

– Det gäller till exempel inte företag som har mindre än 10 anställda. Många småföretag faller därmed bort direkt, säger Kenneth Henningsson, handikappkonsulent i Kristinehamn.

Det stora med lagstiftningen är att tillgängligheten måste fungera i det offentliga rummet, där allmänheten har tillträde. Förra veckan gjordes en inventering i Kristinehamn där man tog reda på hur det såg ut i staden. Betyget blev ok, men det fanns naturligtvis brister.

– Man tänker ofta på bilister i första hand. Trottoarer saknar till exempel hörn där synskadade inte kan ta riktning, trottoarer som lutar ut mot gatan och avsaknad av trottoarkanter.

Det som förra veckans granskning fokuserade på var framförallt den fysiska miljön i centrala staden

– Jag tror det kommer att göras en del anmälningar efter första januari då lagen träder i kraft. Sen får vi se vad resultatet av dessa anmälningar blir. Det kan ju bli rättspraxis som andra måste följa, säger Kenneth Henningsson.

#publikdagen

Det mesta vi sänder i P4 Värmland denna dag är baserat på tips från lyssnarna. Antingen via mejl till p4varmland@sr.se  eller via vårt Publiknätverk. Anmäl dig HÄR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".